Hur fungerar stödstrumpor?

Hur fungerar stödstrumpor?

Stödstrumpor lämpar sig för gravida, för personer som står och går mycket alternativt för människor som sitter stilla under långa perioder.

Det är under extremt aktiva eller stillasittande situationer som blodtrycket i benen ökar. I vissa lägen klarar inte vadmusklerna och venernas klaffar av att pumpa upp det syrefattiga blodet i venerna till hjärtat tillräckligt snabbt. Detta resulterar i att man drabbas av svullna och värkande ben och fötter. Förutom trötthetskänslan i fötter och ben kan den stoppade blodcirkulationen leda till värre och tråkigare symptom som åderbråck och blodproppar.

Stödstrumpor bidrar med ett tryck över ankeln, ett tryck som leder till att blodet lättare och snabbare cirkulerar i venerna. På så sätt motverkas alla de negativa symptomen som kan uppstå i ben och fötter då man promenerar långt eller sitter stilla länge. Stödstrumpors funktion främjar blodcirkulationen i fötter och ben tack vare kompressionen kring ankeln. Venernas väg från hjärtat till fötterna är ganska lång, men använder man ett par stödstrumpor strömmar syresatt blod från hjärtat snabbare ner till fötterna och tillbaka och man slipper obehaget och smärtan.

Lider man av lågt blodtryck rent allmänt är man troligtvis redan bekant med stödstrumpors funktion och positiva effekter. Äldre och gravida drabbas ofta av lågt blodtryck och det är därför läkare och sjukvårdspersonal ofta rekommenderar dessa personer att använda stödstrumpor. Men nyttan som strumporna ger fungerar även för unga, friska och icke havande personer. Alla kan använda stödstrumpor för att förebygga trötthet och stumhet i ben och fötter.

Även om man bara blir en aning trött i benen efter ett ansträngande träningspass finns det ju ingen anledning att ha ont överhuvudtaget. Med ett par stödstrumpor slipper man smärtan helt. Hos oss hittar du massor av snygga och funktionella stödstrumpor, för allt från lätta till kraftiga besvär, för både kvinnor och män.