Skillnad på stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Skillnad på stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Alla kan ha nytta av ett par stödstrumpor eller kompressionsstrumpor. Att aktivt förebygga trötthet, svullnad och åderbråck är ett gott beslut och enkelt genom användning av stödstrumpor.

Det finns en uppsjö av olika stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Olika tillverkare och modeller trängs på marknaden och det kan vara svårt att välja rätt.

Så, finns det någon väsentlig skillnad på stödstrumpor och kompressionsstrumpor? Den uttalade skillnaden mellan en kompressionsstrumpa och en stödstrumpa är att den förstnämnda ofta är medicinsk. De medicinska strumporna tillverkas på ett sätt som innebär att de uppfyller vissa krav rörande kompressionen eller trycket som finns inom svensk sjukvård. Blir man rekommenderad av en läkare att använda stödstrumpor är det i regel medicinska sådana. De medicinska kompressionsstrumporna är indelade i tre olika klasser, från svag till stark kompression. Valet av tryck beror på hur svåra besvär man har med sina ben och fötter. Vi erbjuder främst kompressionsklass 1 men har också en del modeller i klass 2.

Stödstrumpor behöver inte vara sämre än medicinska kompressionsstrumpor. De följer inte ett lika strikt regelverk men erbjuder ändå en effektiv kompression. Stödstrumpor kan vara lite tunnare än medicinska kompressionsstrumpor och är därmed enklare och billigare att tillverka. På så sätt skiljer de sig inte mycket åt från vanliga strumpor, vilket många användare uppskattar.

Har du diagnostiserade medicinska besvär, såsom åderbråck, är det i regel kompressionsstrumpor som gäller. Dessa kan man få hjälp att prova ut inom sjukvården. Har du anlag för att drabbas av venösa problem eller ligger i riskzonen eftersom du står eller går mycket kan stödstrumpor användas i förebyggande syfte. Olika tillverkare och försäljare har sin benämning på sina strumpor och erbjuder kanske även olika grader av kompression. Var noga med att välja stödstrumpor efter just dina behov och dina tilltänkta användningsområden för bästa möjliga resultat. Kolla in vårt sortiment med funktionella och snygga stödstrumpor.

Att använda stödstrumpor har ökat kraftigt de senaste åren, mycket tack vare de goda dokumenterade medicinska egenskaperna som bland annat ökad blodcirkulation och snabbare återhämtning.