Ta på sig stödstrumpor

Att ta på sig stödstrumpor/kompressionsstrumpor kan vara ganska krångligt. Kanske till och med så besvärligt att man helt drar sig för att använda dom. Men att undvika användning är såklart inte lösningen, här har vi samlat lite information och tips för att underlätta.

Vänd strumporna ut och in

Vårt första tips är att vända stödstrumporna ut och in ned till hälen. Det vill säga så att själva foten på strumpan fortsatt är åt rätt håll (ej vrängd). Därefter stoppar du in tårna i strumpan så långt att du får den över hälen.

Strumpans vrängda del hänger nu fram över foten. Ta tag i skaftet på strumpan och dra/rulla försiktigt upp över benet. En knästrumpa ska sluta några centimeter nedan för knävecket.

Tips: Om det ändå är besvärligt kan du testa att använda räfflade diskhandskar för att få ett bättre grepp om stödstrumpan.

Hur ska dom sitta?

Det är viktigt att strumporna sitter slätt mot benen och att man inte viker ner dom om dom är för långa. Veck och kanter kan göra att strumporna hindrar blodcirkulationen i benen och effekten kan bli den motsatta.

Har du några veck på strumporna så drar du bara lite lätt med händerna över strumpan så försvinner vecken.

Strumpan ska sitta med ungefär två fingrars bredd under knävecket.

OBS! Vik aldrig dina stödstrumpor dubbelt under knät då det kan stoppa blodcirkulationen.

Stödstrumpor i nylon

Nylonstödsstrumpor är extra känsliga och det är lätt hänt att man river upp ett hål. För att minimera risken att du fastnar med naglar, smycken eller torra fingrar kan man använda silkeshandskar.

Ett annat bra tips för strumpor i nylon är att dra lite i dom i i längdriktningen innan man tar dom på sig.

Hjälpmedel

Det finns några olika hjälpmedel som kan vara aktuella och underlätta. Här hittar du de produkter vi erbjuder.

Ta av sig stödstrumporna

Att ta av sig stödstrumporna är normalt lite enklare och det normala tillvägagångssättet är att dra skaftet ner över foten till dess att strumpan är helt av.